Skip to content
De specialist in vloeren en raamdecoratie

Vloer onderhouden

Hoe onderhoud ik mijn vloer?

Wil jij weten hoe jij je gloednieuwe nieuwe vloer het beste kan onderhouden? Een juiste onderhoud verlengt het levensduur van jouw nieuwe vloer. Wij delen graag onze kennis met onze klanten

Onderhoudsadvies: tapijt

Het is van belang om het tapijt vanaf de dag van de aankoop op zijn minst één keer per week te stofzuigen. Dit is belangrijk voor de levensduur van uw tapijt. Gebruik voor het stofzuigen bij
voorkeur een elektrisch aangedreven borstelende stofzuiger, omdat deze effectiever is in het verwijderen van stof en vuil dan een stofzuiger voorzien van een gewone zuigmond. Een elektronisch aangedreven borstelende stofzuiger zorgt daarnaast voor het opborstelen van de tapijtpool. Dit leidt ertoe dat de originele uitstraling langer behouden blijft.

Bij een nieuw wollen tapijt komen kleine vezels los. Stofzuigen veroorzaakt hierdoor – in de eerste maanden – pluisvorming. De kwaliteit van uw tapijt wordt hierdoor niet aangetast, het gaat namelijk om maar een fractie van het totale poolgewicht. U dient uw stofzuiger regelmatig te legen vanwege deze pluisvorming.

Vlekverwijdering tapijt

Vlekken storen en geven een vuile indruk. Het is van belang om vlekken onmiddellijk te behandelen. Vlekken verwijderen dient als volgt te gebeuren:

1. Maak een badstof handdoek nat met koud water, wring de handdoek uit en plaats deze op de verse vlek. Laat de handdoek liggen totdat deze volledig droog is. Kijk er niet onder en gebruik geen zeep. Het is van belang om nooit over de vlek de deppen of te wrijven met de handdoek. Hiermee kunt u de structuur van het tapijt namelijk beschadigen.

2. Zijn er na afloop van de vlekkenbehandeling nog altijd vlekken zichtbaar? Volg dan de instructies van een speciaal voor tapijt geschikte reinigingsmiddel. Deze kunt u bij ons verkrijgen.

Onderhoudsadvies: laminaat

Bescherm de oorspronkelijke kleur en karakter van jouw mooie laminaat vloer. Het is van belang om vloeistoffen en overtollig vocht onmiddellijk te verwijderen. Wij adviseren om de vloer wekelijks droog te reinigen (stofzuiger of een droge dweil) en maandelijks licht vochtig te reinigen (licht vochtige microvezeldoek). Zorg ervoor dat er niet te veel water wordt gebruikt. Dit is onnodig en kan de vloer beschadigen. Gebruik lauw water en/of één van de reinigingsproducten die je bij ons kunt verkrijgen. Gebruik absoluut geen zeep, schuurmiddelen of andere middelen die niet geschikt zijn voor het reinigen van de laminaat vloer. Gebruik geen vochtige wegwerpdoekjes. Deze bevatten vaak olieachtige producten die stof aantrekken en vlekken op je vloer kunnen maken.

Preventief onderhoud laminaat

Wij adviseren een goede schoonloopzone om te voorkomen dat vuil en vocht meegenomen wordt naar binnen en hierdoor de laminaat vloer beschadigd raakt. 

Ook adviseren wij meubilair te voorzien van beschermdoppen of viltjes om krassen te voorkomen. 

Verder is het van belang om over goede zonwering te beschikken, zodat de laminaat vloer niet verkleurt en tot slot voorkom contact van de laminaat vloer met rubber zoals schoonloopmatten, meubeldopjes etc. om verkleuring tegen te gaan.

Onderhoudsadvies: vinyl

Goed onderhoud leidt tot het langer behouden van het uiterlijk en tot een langere levensduur van de vinyl vloer. Afhankelijk van de gebruiksintensiteit en de hoeveelheid voetverkeer in de ruimte, de kleur, de vervuilingsgraad en het type vloer, dient de frequentie van het onderhoud bepaald te worden. Sommige vinyl vloeren ebben een extra PU beschermlaag over de slijtlaag. De extra PU beschermlaag geeft een extra bescherming tegen vervuiling en maakt het onderhoud makkelijker. 

Dankzij deze PU beschermlaag is een voorbehandeling van de vinyl vloer met een beschermingsmiddel niet nodig. Voor vinyl vloeren zonder PU beschermlaag kan – vanaf 72 uur na de

Intern gebruik installatie van de vinyl vloer – een glansbasislaag worden aangebracht voor extra bescherming van het oppervlak. Dit product is bij ons te verkrijgen.

Bescherming vinyl

Na de installatie van de vinyl vloer wordt geadviseerd er niet op de vloer te worden gelopen gedurende 24 uur. Zwaar voetverkeer is zelfs gedurende 72 niet toegestaan. Dit is van belang, omdat de vinyl en lijm kunnen stabiliseren met een constante temperatuur tussen 18 – 27°C.

Pas op met water..

De vinyl vloer mag niet in contact komen met water binnen 72 uur na de installatie van de vloer, of tot het moment waarop de naden zijn gelast en de randen zijn afgewerkt of afgekit. Hierna is de lijm voldoende sterk en zal de hechtsterkte niet meer beïnvloed kunnen worden.

Onderhoudsadvies: PVC vloeren

Bescherm de oorspronkelijke kleur en karakter van je mooie PVC vloer. Het is van belang om vloeistoffen en overtollig vocht onmiddellijk te verwijderen. Wij adviseren om de vloer wekelijks
droog te reinigen (stofzuigen) en maandelijks licht vochtig te reinigen (dweil of wismop). Zorg ervoor dat er niet te veel water wordt gebruikt. Dit is onnodig en kan de vloer beschadigen. Gebruik lauw water en/of één van de reinigingsproducten die je bij ons kunt verkrijgen. Gebruik absoluut geen  zeep, schuurmiddelen of andere middelen die niet geschikt zijn voor het reinigen van de PVC vloer. Dweil je planken of tegels in de lengterichting om droogstrepen te voorkomen. Gebruik geen
vochtige wegwerpdoekjes. Deze bevatten vaak olieachtige producten die stof aantrekken en vlekken op je vloer kunnen maken.

Preventief onderhoud PVC

Wij adviseren een goede schoonloopzone om te voorkomen dat vuil en vocht meegenomen wordt naar binnen en hierdoor de PVC vloer beschadigd raakt. 

Ook adviseren wij meubilair te voorzien van beschermdoppen of viltjes om krassen te voorkomen. 

Verder is het van belang om over goede zonwering te beschikken, zodat de PVC vloer niet verkleurt en tot slot voorkom contact van de PVC vloer met rubber zoals schoonloopmatten, meubeldopjes etc. om verkleuring tegen te gaan.

Pro tip: als u de PVC vloer heeft laten verlijmen, wacht dan 72 uur met schoonmaken met water!

Tips voor het verlengen van de levensduur van jouw mooie vloer!

Gebruik entreematten

De meeste vervuiling is afkomstig van een externe bron en wordt mee naar binnengebracht door
voetverkeer. De vloer wordt niet alleen vuil, maar kan ook beschadigd worden in de vorm van
krassen. Wij adviseren daarom een juiste entreezone, oftewel een schoonloopzone. Kwalitatieve
entreematten kunnen de vervuiling van de vloer tot wel 70% verminderen. Het is echter van belang
om de entreemat regelmatig te reinigen voor de beste resultaten. Vervang op tijd de entreematten
zodat de schoonloopzone optimaal blijft functioneren. Wij adviseren om geen matten te plaatsen met een rubber of latex rug. Deze matten kunnen migratie vlekken achterlaten. Deze migratie vlekken zijn onherstelbaar.

Gebruik beschermdoppen

Om krassen op de vloer tegen te gaan, adviseren wij om goede beschermdoppen voor meubelpoten aan te schaffen.